50 kuruş SERMAYE ile İLK İŞİMİ YAPTIM

25 Mart 2014 Salı günü “50 Kuruş Sermaye ile ilk işimi yapıyorum” başlıklı bir yarışma düzenlenmişti. Toplam 8 takım katılmıştı ve iki saat içinde büyük miktarda paralar kazanmışlardı.  Fakat yarışma sırasında ortaya tüm takımların tartışmak istedikleri bazı durumlar çıkmıştı.

1 Nisan 2014 Salı günü Linkim Kimya Ltd. Şti. Sahibi sayın Aylin Oray ve Teknoloji Transfer Ofisi mensubu sayın Naciye Çakır’ın jüri üyesi olarak katıldıkları bir tartışma oturumu yapıldı. Tartışmaya o sırada dersi olmayan  geçen haftanın yarışmacıları ile ilgilenen öğrenciler katıldı.

Önce Elif Kalaycı girişimciliğin tanımını “ tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli arayışı” olarak verdi. Daha sonra da ahlaki davranışta bulunmak için bir kaç kural sıraladı. Bunlardan bir tanesi en akılda kalıcı olanıydı: Yaptığınız davranış ile gazetelere manşet olmak ister misiniz? (Malum Türkiye’de gazetelere  ancak kötü hikayelerle manşet olunduğu için, gurur duymayacağınız kararlar aslında ahlaki olmayacaktır)

Takımlar yarışmada birkaç problemli durum olduğunu belirttiler. Örneğin, okul dışına çıkılmaması gerekirken bir takım çıkmış, ve okul dışından  aldığı tohumları satmıştı. Bir başka takım yazı tura atmış, ve şans oyunu oyna(t)mıştı. Bir kaç takım etrafta çok ucuza bulunabilecek şişe suyu kendi arkadaşlarına 10 misli fiyata satmışlardı. Bir takım, şikeli olup olmadığını bilmedikleri maçları ‘şikeli’ olarak lanse ederek satmıştı.

Tüm bunlara itiraz eden yarışmacılar, yarışmanın açık ve net kuralları olması gerektiğinde mutabık oldular. Bir sonraki seferde yarışmanın katılacak yeni kurallar: şans oyunu yok, işin daha önce başlatılmış ve iki saatte devam ettirilen bir iş olmaması gerekli, okul sınırları içinde kalınacak şeklinde belirlendi. En önemlisi de yarışmada bir danışma kurulu olacak.

Özellikle şu günlerde ‘ahlak’lı olmayı sorguladıkları için tartışmaya katılan herkese ÇOK TEŞEKKÜRLER!